Gallery

PC060685 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Join us on WeChat

qrcode_for_gh_057c17d8980e_258

Join us at Facebook

Seminar Kredietcrisis in China, mrt 2009 – Rabobank Den Haag & Omgeving

13.jpg

Op 12 maart organiseerde de Dragons Business in samenwerking met Rabobank Den Haag het seminar met als onderwerp: “Kredietcrisis in China: bedreiging of kans?” Hierbij werd stilgestaan bij de impact van de Kredietcrisis op zakendoen met China.

Chang Wong, voorzitter van de Dragons Businessclub, opende het seminar bij de Rabobank Den Haag. Wong gaf aan dat we vooral moesten kijken naar de mogelijkheden moeten kijken die de huidige kredietcrisis ons biedt. Immers in het Chinees bestaat het woord voor ‘crisis’ uit twee karakters: één voor ‘gevaar’ en één voor ‘kans’.

Hierna volgde een kort welkomstwoord van Dhr. Harry Wientjes, Manager Marketing, Communicatie & Coöperatie bij de Rabobank Den Haag & omgeving. Rabobank en de Dragons werken al enige tijd samen, en de vestiging in Den Haag voelt zich als één van de Founding Fathers nauw betrokken bij de club. Ook volgens dhr. Wientjes zijn er kansen en kunnen we deze crisis het hoofd bieden.

Shahin Kamalodin, Landenrisico Analist Azië bij het Directoraat Kennis en Economisch Onderzoek van Rabobank Nederland, gaf vervolgens een presentatie met de titel ‘China: a Panda or a Dragon’, waarin hij dieper ging in de achtergronden van de kredietcrisis en China belichtte. Er zijn vele redenen te noemen voor het ontstaan van de crisis, waaronder de handelsrelatie tussen China en de VS. Als grootste koper van Amerikaanse schatkistpapieren, heeft China jarenlang de goedkope exporten naar de VS gefinancierd, om zo de RMB in tegenstelling tot de US$ laag te houden. Ook China is getroffen door de crisis, doordat er nu veel minder wordt geëxporteerd vanuit China. Vele bedrijven zijn hierdoor failliet gegaan en arbeiders worden massaal ontslagen. De Chinese regering wil deze terugval compenseren door binnenlandse investeringen en consumptie te stimuleren. De maatregelen die de regering nu neemt, zullen volgens Kamalodin niet voldoende zijn om de hoge economische groeidoelstellingen te handhaven. Veel zal afhangen van het economisch model wat de regering kiest om de crisis te lijf te gaan. De Chinese regering zal waarschijnlijk een hybride benadering voeren waarin zij de sociale stabiliteit willen handhaven. De crisis biedt voor buitenlandse ondernemers enkele kansen, zoals lagere productprijzen, toenemende vraag naar buitenlandse expertise voor infrastructurele investeringsprojecten, etc. De Chinese regering rekent op een volledig herstel van haar economie in 2011.

Hierna volgde een presentatie van Yufang Guo, Managing Partner van Jomec International. Jomec International helpt Europese bedrijven om zaken te doen in China en helpt tevens Chinese bedrijven met hun zaken in Europa. Jomec International verzorgt o.a. strategisch, juridisch, financieel advies en zakelijke ondersteuningen. Guo is vaak in China voor zaken waardoor hij de lokale ontwikkelingen op de voet volgt. Hij ziet een tegenovergestelde ontwikkeling tussen China en de Westerse landen; in de Westerse landen krijgen de overheden steeds meer grip op de financiële instituten, terwijl er in China sprake is van meer liberalisering in de financiële wereld. Zoals Guo het in de afgelopen jaar met eigen ogen heeft gezien, zal China goed in staat zijn de huidige crisis aan te pakken. Guo legde uit dat China in staat is om snel de gehele bevolking te mobiliseren om een crisis aan te pakken. Dit was al gebleken uit de acties die China ondernam om de Aziatische financiële crisis van 1997 te lijf te gaan. Volgens Guo zal de toenemende consumptie een groot deel van de teruggevallen export kunnen opvangen. Verder zal de crisis worden opgevangen door toenemende staatsinvesteringen bijv. in het milieu. Er is in China toenemende aandacht voor het milieu. China investeert steeds meer in het milieu en komt hiervoor o.a. naar de EU om milieutechnologieen en -machines in te kopen.
De Chineze regering stimuleert global players in China, die wereldwijd vestigingen openen en deelnemen aan buitenlandse investeringsprojecten. Hierdoor is China nog meer verweven met de global economy, en zal zijn bijdrage leveren aan het herstel van de crisis.

Hierna gaf Henk Kool, Wethouder Economie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de Gemeente Den Haag, een presentatie. Volgens Kool wordt de Europese economie gestimuleerd door grote aankopen van China. Zo heeft de Chinese Minister van Handel onlangs in Duitsland voor 11 miljard euro aan Duitse producten gekocht. De Chinese regering onderkent de ernst van de crisis en zal in 2009 voor 450 miljard aan investeringen doen om de binnenlandse economie te stimuleren. Dat zal niet meevallen, omdat belasting slechts 20% van de overheidsbegroting binnenbrengt. Het Chinese bedrijfsleven is bezig om internationaal uit te breiden. Zoals Japanse bedrijven in het verleden hebben gedaan, komen Chinese topbedrijven nu naar Nederland, waaronder Den Haag. Den Haag doet haar best om een vriendelijk investeringsklimaat te creëren voor Chinese bedrijven die zich hier willen vestigen. Den Haag is een stad met vele internationale instellingen, die weet om te gaan met internationale zaken. Op 28 april zal zo voor de tweede keer het CCPIT (China Council for the Promotion of International Trade) congres in Den Haag worden gehouden. Hieruit zullen weer nieuwe impulsen komen voor de relatie tussen China en Den Haag.

Na afronding van dit inhoudelijk onderdeel, kregen de bezoekers ruim de gelegenheid om informeel te netwerken onder het genot van een Italiaans buffet.

Foto’s bijeenkomst maart kredietcrisis.

Comments are closed.