Gallery

PC060685 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Join us on WeChat

qrcode_for_gh_057c17d8980e_258

Join us at Facebook

Themabijeenkomst Sailing to new opportunities

Datum: Amsterdam, 9 oktober 2007

Een toepasselijkere locatie voor deze bijeenkomst van de Dragonsbusinessclub kan je bijna niet verzinnen. De Clipper Stad Amsterdam is een volledig zeewaardig zeilschip van 76 meter lang en voorzien van drie masten. Aan deze bijeenkomst zit er verder nog een feestelijk tintje. Dragons Businessclub bestaat namelijk één jaar.

Vanwege de hoge opkomst, was er helaas niet genoeg plaats binnen op de benedendek voor iedereen. Sommigen moesten het dus op de bovendek blijven. Gelukkig zijn daar de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Er zijn meerdere flatscreen-tvs opgesteld, zodat niemand iets hoeft te missen. Met de aanwezige straalkachel is kou vatten is er ook niet bij. Helaas viel het geluid aan het begin enkele keren uit, maar dat probleem was binnen een mum van tijd opgelost. Verder was beeld en geluid, zeker met deze bijzondere locatie in het achterhoofd, prima verzorgd.

De aftrap werd gedaan door niemand minder dan burgermeester Cohen zelf. Hij benadrukte de banden die Amsterdam met China en de Chinezen heeft. Zo wonen er zon 10.000 Chinezen in deze stad en is zij de zusterstad van Beijing. Verder benoemde hij de speerpunten van deze samenwerking zoals op economisch gebied, toerisme, onderwijs en sport. Denk hierbij aan de uitwisselingsprogrammas voor (startende) ondernemers en studenten. In 2008 zal hij een delegatie leiden die steden Beijing, Chendou en Shenzen gaan bezoeken.

De volgende spreker is, op zn zachtst gezegd, geen onbekende van de Dragons. Jochum Haakma was consul-generaal van Shanghai en Hong Kong. Tegenwoordig is hij director Group Business Development TMF-Group Holding. Degene die vorig jaar bij de oprichtingsbijeenkomst waren, zullen zijn anekdotes vast nog herinneren. Ook dit keer doet de amusementswaarde niet onder die van de informatieve. Hij neemt de kritiek op de kopieerzucht van Chinezen op een uitermate geestige en treffende manier op de hak. Zo wijst hij er fijntjes op dat Delftsblauw niets meer is dan een kopie van het porselein uit China. Ook gaf hij voorbeelden van diverse voorwerpen die al eeuwen in China in gebruik waren voordat die in Europa werden geïntroduceerd. Een daarvan was de ploeg, met een vette knipoog naar een van de sponsors, Rabobank, die tenslotte was “founded by farmers”. Kortom een speech ter leering ende vermaeck.

Mathieu Lejeune van Rabobank Amsterdam gaf een presentatie over de economische situatie van deze stad en de rol die Rabobank daarin speelt en wil spelen. De Rabobank bestaat uit regionale banken die in hoge mate zelfstandig opereren. Dat deze coöperatie van oorsprong een boerenleenbank is, betekent niet dat zij weinig actief is in de grote steden en alleen richt op de agrarische sector, integendeel. Zeker Rabobank Amsterdam besteedt veel aandacht aan de dienstverlenende sector. Amsterdam is weliswaar één stad, maar kent wel diverse regios die qua karakter sterk van elkaar verschillen. Deze regios kennen dus ook verschillende behoeftes. Aangezien de filialen van de Rabobank zo zelfstandig opereren, kunnen zij dus ook makkelijk daar op in spelen.

Atom Zhou, mede-oprichter van GSM-shop.nl, is een ondernemer pur sang. Met Fl 5000,- die hij en zijn broer hadden geleend van hun ouders, begonnen ze in 1999 een webwinkel voor mobiele telefoons. Toentertijd moesten beide broers ook nog meehelpen in het restaurant van hun ouders. De Chinese doelgroep waar zij zich op richtten, bleek een schot in de roos. Chinezen bellen veel, willen de nieuwste toestellen en zijn bereid daarvoor te betalen. De formule bleek zo succesvol dat hun ouders stopten met het restaurant en ook bij GSM-shop gingen werken. Naast zijn eigen verhaal, gaf Atom Zhou ook een analyse van de ontwikkelingen in de markt van de mobiele telefonie vanaf de oprichting van zijn bedrijf tot de dag van vandaag. Van een groeimarkt die is veranderd in een verzadigde. Maar ook in een situatie waar de koek al verdeeld lijkt te zijn, neemt deze ondernemer geen genoegen met consolidatie alleen. Hij heeft alweer nieuwe plannen klaar staan voor de toekomst.

Na deze interessante speeches werd de verjaardagstaart aangesneden en getoast op de eerste verjaardag van de Dragons Businessclub. En dan is het tijd voor de borrel, het netwerken (dit is tenslotte een businessclub) en te eten (dit is tenslotte een CHINESE businessclub).

Het was een zeer geslaagd evenement op een droomlocatie. Als Rotterdammer wil ik nog wel even het volgende kwijt: jammer dat het in Amsterdam werd gehouden.

Ken Wan Wong

Foto’s bijeenkomst oktober 2007/view the photos

Comments are closed.